25/8/10

RICHARD STRAUSS: Així parlà Zarathustra



TEMA: Fragment de l'Obertura del poema simfònic Així Parlà Zarathustra, de Richard Strauss.


JUSTIFICACIÓ: Vet aquí una vegada, a Pèrsia, hi vivia en Zaratrustra. Al poble de Zaratrustra hi havia un llac. 

Zaratrustra tenia moltes idees i li agradava pensar molt, però com que tenia moltes visites d’amics, no ho podia fer: tothom el molestava.


Així, quan va tenir 30 anys, va decidir de marxar cap a les muntanyes per poder estar tranquil. Havia de buscar un lloc per l’aixopluc i, en un racó, hi va trobar una cova molt gran.


Es va instal·lar al fons de la cova, plena de foscor, i allà va començar a pensar durant 10 anys. Però, com podia viure? Doncs tenia 2 amics: L’àliga, l’animal més poderós, li portava l’aigua. La serp, l’animal més intel·ligent, li portava el menjar.


Després de 10 anys a la cova, va voler sortir per explicar tot el que havia pensat als seus amics i familiars. Però no va poder perquè s’havia transformat molt: tenia els cabells tan llargs que li arribaven a terra, les ungles les tenia molt llargues, la seva barba era llarguíssima, la pell era tan blanca com els núvols del cel perquè no li havia tocat gens el sol, els ulls els tenia grossos com un mussol de tant estar a la foscor...


 La primera vegada que va voler sortir dos raigs de sol li entraren a un ull i a l’altre ull i va tornar, espantat novament al fons de la cova. La segona vegada va passar el mateix. Per fi, va poder sortir i va quedar meravellat contemplant-ho tot: el seu poble, el riu, el llac... va estar molta estona observant aquell paisatge.

Quan ja es va sentir bé, va anar a explicar a tothom la seva aventura i tot allò que havia estat pensant.


DRAMATITZACIÓ:
Zarathustra. Un cèrcol serà el llac. Unes cadires seran les muntanyes.


DUES VEGADES

Notes greus i fluixes: posició, ajupits pensant.

3 notes: 3 passos que feia en Zaratrustra quan volia sortir de la cova
2 cops forts: la llum als ulls, es tapa primer un ull i després l’altre.

Timbal: passos ràpids, corre al final de la cova.


FINAL
A la tercera vegada, amb música bonica: aconsegueix sortir de la cova, pujar sobre la cadira i amb els braços oberts i aixecats girant la cintura molt content ho mira, observa tot.

MÉS PERSONATGES

- L’àliga: braços oberts per volar.

- La serp: mans juntes.
Tos dos el consolen quan torna al fons de la cova. Quan puja a la cadira l’acompanyen i cadascun es posa a un costat saludant.

Amics de Zaratrustra, gent del poble estan al voltant del llac, després de genolls a terra.




IDEA: Josep Manel Vega i col·laboradors